Nederlandse Ambassade in Londen, Verenigd Koninkrijk

Gevolgen van het EU-referendum in het VK van 23 juni 2016: Veelgestelde vragen

Informatie over de mogelijke gevolgen van het EU-referendum voor Nederlandse burgers in het Verenigd Koninkrijk

Sinds het referendum over het Britse EU-lidmaatschap op 23 juni 2016 ontvangt de ambassade veel vragen van Nederlanders over de mogelijke gevolgen van Brexit. De meestgestelde vragen en de antwoorden op deze vragen kunt u hier vinden.

 

  • Wat verandert er voor mij nu de bevolking van het VK heeft gestemd voor het verlaten van de Europese Unie?

In de situatie van de Nederlandse onderdanen in het VK zullen er in de nabije toekomst geen ingrijpende veranderingen optreden. Het VK is nog steeds lid van de EU en blijft dat nog minimaal twee jaar nadat de Britse regering de EU er officieel van in kennis heeft gesteld dat het VK de EU zal verlaten of totdat het VK en de EU overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden voor het vertrek van het VK.

Meer informatie hierover vindt u in de verklaring van het Cabinet Office via: https://www.gov.uk/government/news/statement-the-status-of-eu-nationals-in-the-uk

  • Kan ik de Britse nationaliteit aanvragen zonder mijn Nederlandse nationaliteit te verliezen?

Meerderjarige Nederlanders verliezen de Nederlandse nationaliteit zodra ze vrijwillig een andere nationaliteit aannemen. Met ingang van 1 april 2003 gelden er drie uitzonderingen op deze regel. De uitzonderingen worden uitgelegd op de website van de Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/inhoud/nederlandse-nationaliteit-verliezen

De regels voor minderjarigen zijn ingewikkelder. Een minderjarige kan zijn Nederlandse nationaliteit niet verliezen zolang een van zijn (juridische) ouders de Nederlandse nationaliteit heeft.

Houd er rekening mee dat met het aanvragen van de Britse nationaliteit een aantal maanden gemoeid is en dat u mogelijk uw paspoort al die tijd moet achterlaten bij het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken (Home Office).

  • Kan ik de Nederlandse nationaliteit aanvragen?

Op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)  worden de verschillende aanvraagprocedures voor de Nederlandse nationaliteit uitgelegd: https://ind.nl/nederlander-worden

Kan ik een Britse verblijfsvergunning aanvragen?

Als Nederlands onderdaan heeft u geen verblijfsvergunning nodig voor het VK. Dit blijft zo zolang het VK lid is van de EU. Meer informatie over verblijfsvergunningen voor het VK vindt u via: https://www.gov.uk/eea-registration-certificate.

Houd er rekening mee dat het aanvragen van een verblijfsvergunning voor het VK zes maanden of langer in beslag kan nemen en dat u gedurende die tijd niet kunt beschikken over uw Nederlands paspoort of Nederlandse identiteitskaart. Mocht u in die tijd om dringende redenen op reis moeten, dan kan de consulaire afdeling van de ambassade in Londen u niet helpen. U zult zich in dat geval tot het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken (Home Office) moeten wenden om uw paspoort terug te krijgen. Wilt u desondanks een verblijfsvergunning aanvragen, dan raden wij u aan eerst een Nederlandse identiteitskaart aan te vragen. U kunt deze identiteitskaart gebruiken om een verblijfsvergunning aan te vragen zodat u nog over uw paspoort beschikt wanneer u op reis moet gaan.

Sinds 1 oktober 2016 biedt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken Zwitserse en EER-onderdanen die willen reizen nadat ze hun aanvraag hebben ingediend de mogelijkheid hun paspoort in hun bezit te houden. Meer informatie hierover vindt u via: https://www.gov.uk/government/collections/european-passport-return-service.

  • Kan ik in het VK verblijven of reizen met een Nederlandse identiteitskaart? Heb ik een visum nodig om naar het VK te reizen?

Met een Nederlandse identiteitskaart of Nederlands paspoort kunt u gewoon reizen en verblijven in het VK. Nederlandse onderdanen hebben voorlopig nog geen visum nodig om het VK te bezoeken.

  • Ik zit in de gevangenis. Wat gaat er veranderen?

Voorlopig verandert er nog niets. Het VK zal alle richtlijnen, kaderbesluiten en regelgeving van de EU naleven tot het eind van zijn lidmaatschap van de Europese Unie.

  • Ik ontvang een Nederlandse uitkering/een Nederlands pensioen. Gaat er iets voor mij veranderen?

Alle Europese regelgeving voor grensoverschrijdende aangelegenheden op het gebied van sociale zekerheid is nog van kracht. Voor specifieke vragen kunt u het best rechtstreeks contact opnemen met de desbetreffende verantwoordelijke overheidsinstantie of -organisatie.

  • Nuttige links

Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Defensie

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Financiƫn

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen, neem dan met ons contact op via: http://unitedkingdom.nlembassy.org/shared/products-and-services/products-and-services/contact-us.