Nederlandse Ambassade in Londen, Verenigd Koninkrijk

Studeren in het VK

Het Verenigd Koninkrijk is de populairste bestemming voor Nederlandse studenten die in het buitenland studeren.

Het Verenigd Koninkrijk biedt toonaangevend hoger onderwijs. In 2014 staan maar liefst vier Britse universiteiten in de top 10 van de beste universiteiten van de wereld, namelijk de universiteiten van Cambridge en Oxford, Imperial College London en University College London.

Collegegeld
Als burger van een EU lidstaat betaal je evenveel collegegeld als de Britten zelf. Je betaalt voor een bachelor ongeveer £9.000 per jaar, behalve in Schotland, waar hoger onderwijs gratis is. Voor een master programma verschillen de prijzen. Nederlandse studenten kunnen hun Nederlandse studiefinanciering meenemen naar het buitenland. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Aanmelden universiteit
Aanmelden voor een bachelor op een Britse universiteit wordt centraal geregeld via UCAS. Bij je aanmelding mag je maximaal vijf keuzes aangeven. Dezelfde aanmelding wordt naar alle vijf de universiteiten gestuurd. De deadline voor aanmeldingen is op 15 oktober voor Oxford en Cambridge, en op 15 januari voor de meeste andere studies. Aanmelden voor een master moet je bij de universiteit zelf doen. Er zijn verschillende deadlines, dus houd de websites van de universiteiten goed in de gaten.

Essentiële informatie:

  • In het VK wordt er geen onderscheid gemaakt tussen HBO en universitair onderwijs. Om er zeker van te zijn dat er op een universiteit wetenschappelijk onderwijs wordt gegeven, kun je checken of een universiteit is aangesloten bij de Russel Group.
  • Studeren aan een Schotse universiteit is gratis voor EU-burgers. Kijk voor meer informatie op Study in Scotland.
  • Als je je Nederlandse cijferlijst wilt omzetten naar het Engelse systeem, of andersom, kijk dan op de site van het Nuffic.
  • Voor studeren in het VK heb je als EU-burger geen speciaal visum nodig. Ook heeft het VK geen gemeentelijke basisadministratie. Je hoeft je dus niet lokaal in te schrijven.
  • Kijk voor meer informatie over studeren in het VK op EducationUK.