Nederlandse Ambassade in Londen, Verenigd Koninkrijk

Veel gestelde vragen over reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Op deze pagina vindt u vragen en antwoorden over reizen naar Engeland, Schotland, Wales (Groot-Brittannië) en Noord-Ierland.

Heb ik een visum nodig voor het reizen naar het VK?

Met een Nederlands paspoort heeft u geen visum nodig om te reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Mijn paspoort verloopt bijna, kan ik nog reizen naar het VK?

Uw Nederlandse paspoort moet geldig zijn gedurende uw verblijf in het Verenigd Koninkrijk. Houdt u er rekening mee dat het verlengen van een paspoort enkele weken kan duren.

Moet ik mij inschrijven als ik in het VK ga wonen?

Het Verenigd Koninkrijk heeft geen gemeentelijke basis administratie zoals in Nederland. U hoeft zich dus niet in te schrijven bij de gemeente. 

Moet ik een zorgverzekering afsluiten in het VK?

Onder de NHS (=National Health Service) heeft iedereen in het Verenigd Koninkrijk recht op kosteloze geneeskundige behandeling. Voor tandheelkundige behandeling en voor medicijnen op recept dient echter wel een eigen bijdrage te worden betaald. Om onder de NHS te kunnen vallen dient men zich bij een lokale (bepaald door je postcode) huisarts in te laten schrijven.

Het is verstandig om voor vertrek naar het VK contact op te nemen met uw eigen ziektekostenverzekeraar in Nederland. Het is ook aan te bevelen om een gratis EHIC (European Health Insurance Card) aan te vragen voor vertrek. Deze is aan te vragen bij uw ziektekostenverzekeraar. Deze kaart is geen vervanging voor een normale reisverzekering. U kunt hem alleen gebruiken bij bezoek aan een arts of ziekenhuis voor medische verzorging bijvoorbeeld door een ongeluk of door ziekte.

Doorverwijzing voor specialistische hulp valt eveneens onder de NHS en voor spoedgevallen kan men rechtstreeks naar de A&E (= Accident & Emergency ) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan. Houdt daarbij rekening met vaak lange wachttijden.

Verdere informatie over de NHS is hier te vinden.

Moet ik een WA verzekering afsluiten in het VK?

In Nederland is het hebben van een WA verzekering zeer gebruikelijk voor individuen, maar in het Verenigd Koninkrijk is dit niet het geval. Bij tijdelijk verblijf in het VK is het verstandig te informeren bij uw huidige Nederlandse verzekeraar naar de mogelijkheden van een internationale WA verzekering. Voor het vinden van een Britse verzekering kunt u gebruik maken van de Money Advice-website van de overheid.

Meer informatie kun u opvragen op de website van onze Britse collega’s in Den Haag.

Ik ga werken in het VK, hoe zit dat met sociale verzekeringen?

Nederlanders die in verschillende landen van de Europese Unie (EU) werken, vallen onder de sociale wetgeving van één land. Dat voorkomt dat mensen dubbele premies moeten betalen of niet verzekerd zijn voor de sociale verzekeringen. Deze regel geldt sinds 1 mei 2010. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Na aankomst in het VK kunt u een National Insurance Number (NIN) aanvragen, dit is niet verplicht. U staat met het NIN bekend bij overheid en belasting. Meer informatie vindt u op de website van de Britse overheid.

Mogen minderjarigen reizen naar het VK?

Kinderen die met één ouder of met familieleden naar het buitenland reizen alsmede alleenreizende minderjarigen, kunnen bij de grens worden gecontroleerd of beide gezaghebbende ouders toestemming hebben gegeven voor de buitenlandse reis. U doet er verstandig aan hieromtrent voorafgaande aan de reis navraag te doen bij de autoriteiten van het land van vertrek, doorreis en eindbestemming. Sinds 26 juni 2012 moet iedereen een eigen reisdocument hebben. Kinderen kunnen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig. Meer informatie over reizen met kinderen vindt u hier.

Mag ik mijn huisdier meenemen naar het VK?

De laatste informatie over de invoereisen is te vinden op de website van het Britse ministerie DEFRA. Let op: dieren mogen alleen ingevoerd worden via de officiële goedgekeurde transportroutes.  Voor meer informatie over de importeisen voor het Verenigd Koninkrijk kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts. Neem altijd ruim van tevoren contact op met de vervoerder (luchtvaart-, ferry-, bus- en treinmaatschappij), wanneer u reist met een of meer (huis)dieren naar het Verenigd Koninkrijk.

Mag ik medicijnen meenemen naar Engeland, Schotland, Wales (Groot-Brittannië) en Noord-Ierland.?

De belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden zijn:

  • Neem medicatie altijd mee in de originele verpakkingen.
  • Neem genoeg medicatie mee voor het gehele verblijf (maar niet meer).
  • Een brief van de arts die de medicatie heeft voorgeschreven.

Een Engelstalige verklaring van uw huisarts is genoeg, maar het is misschien eventueel wel handig om toch nog bij de apotheek een medicijnpaspoort aanvragen. Een dergelijk paspoort kan praktisch zijn in geval van verlies van medicijnen of wanneer een arts in het Verenigd Koninkrijk moet worden geraadpleegd.

Voor nadere informatie verwijzen wij u nog naar de officiële website van de Britse overheid.